fbpx

Marketing & Buyer Persona

Waarom is een Buyer Persona belangrijk?

Alles start bij een concrete doelgroepbepaling om zo een meerwaarde te creëren voor de ideale klant oftewel de Buyer Persona. Eén van de meest voorkomende fouten binnen het marketingwerkveld is dan ook ‘Vertrekken uit jouw product/dienst’. Terwijl jouw klant wacht op de bevrediging van zijn/haar behoeftes, de oplossingen op vragen.

Jouw content moet dus vragen van klanten en leads beantwoorden. Dat kan via video’s, visuals, blogs,… Je triggert jouw ideale klant enkel wanneer de content relevant is. Betrokkenheid creëren kun je enkel en alleen als je een concreet Buyer Persona gemaakt hebt.

 

Wat is een Buyer Persona?

Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen zei een gerenommeerd reporter ooit. Wie zijn jouw klanten momenteel? Welke kenmerken heeft jouw potentiële klant? Welke karakteristieken zijn noodzakelijk voor jouw ideale klant? Persona’s zijn fictieve personen die gemeenschappelijke karakteristieken hebben en staan voor een doelgroepsegment.

 

Is een Buyer Persona hebben echt handig?

Door de doelgroepsegmentatie zijn is de ideale klant tastbaar. Ze lijsten verschillende kenmerken op zoals rationale en emotionele kenmerken. Ook houd het jou, als ondernemer, scherp. Je denkt verder na over de ideale klant, ontdekt karaktereigenschappen van de huidige klant en denkt verder na over de mogelijkheden in de klantrelatie. Dat allemaal door een Buyer Persona, straf hé.

 

Heeft een Buyer Persona ook behoeften?

Ja! Je praat natuurlijk over jouw klant/ potentiële klant. Dus breng de behoeften ook in kaart. Vertaal kenmerken van jouw product/dienst in oplossingen. Wat is het probleem? Hoe lossen we het op? Wat wilt de klant bereiken?
Lijst dus verschillende pijnpunten op en denk na over een mogelijke oplossing.
Zo herontdek je niet enkel de klant, maar ook jouw product/dienst.

 

Money – Money – Money

Zong een niet onpopulaire popgroep in de jaren zeventig.
Is de prijs een drijfveer voor de klant of is jouw klant een emotionele koper?
Hebben we te maken met een rationele of emotionele koper?
Wat is de psychologische prijs dat jouw Buyer Persona wilt bepalen?
Kennen zij jouw concurrenten & durven ze zich bevragen bij jouw concurrent?
Waar liggen jouw sterke kanten volgens jouw ideale klant?
Bovenstaande vragen zijn belangrijke vraagstukken om het aankoopproces van jouw Buyer Persona te (her)kennen.

 

Hoe maak je een Buyer Persona?

Empathie! Stel veel vragen aan jezelf (en eventueel personeel). De antwoorden op de gestelde vragen zorgen ervoor dat je gerichter marketing gaat voeren. Kruip dus in het hoofd van jouw klant en creëer value.

 

 

1 reactie
Write a comment